To view this page ensure that Adobe Flash Player version 11.1.0 or greater is installed.

PM sensualappeal SPECIAL DESIGN ELEMENTS Geometric rectilinear pool Raised water wall Natural stone deck Raised, all-tile spillover spa ■ ■ ■ ■ BUILDER | Lido Pools Richmond Hill, Ont. www.lidopools.com Tel: 905-764-2700 T This Toronto project, built by Lido Pools of AquaTerra Leisure Amenity Contractors Inc., of Richmond Hill, Ont., is a testament to how vinyl-lined swimming pools can approach the appearance of a gunite pool. Luxurious A E S C A P E A timeless, artistic and contemporary design www.poolsspaspatios.com PSP_Annual_2013.indd 17 Lido_Pools_A_1p_SApp.indd Sec1:1 To do just this, various features of this 5.8- x 10-m (19- x 33-ft) multiform geometric rectilinear pool were customized, including the skimmer locations, which were raised to the top of the wall panel to allow the water level to rest 12.7 mm (0.5 in.) below the natural-stone coping. The coping was also modified by notching the bullnose so it would overhang and essentially hide the pool’s vinyl-liner track. Another unique feature of the project was the integration of a 4.8-m (16-ft) vinyl-over bench that was constructed in the pool’s deep end to provide an area for bathers to rest and take in the soothing audio and visual sensations of the waterfalls overhead. An adjacent raised spillover spa was also incorporated into the pool’s shallow end, creating another water feature and adding to the overall esthetics and ambiance of the backyard. Similar to the customization of the pool’s appearance, the fascia of the acrylic spa’s exterior wall was clad in a natural ‘Stax’ stone finish. The pool deck comprises natural-stone dry-laid decking, which serves to tie all of the backyard elements together. Further, strategically placed light-emitting diode (LED) lights in the pool (two) and spa (one), combined with various landscape and deck lighting, provide the homeowner with functional illumination and mood- setting capabilities. In addition to achieving a look of opulence and quality in integrating the client’s desired amenities, Lido Pools also had to conform to a challenging finite pool envelope governed by the City of Toronto’s ‘Tree Protection Zone’ (TPZ) policy. Despite these challenges, the aquatic escape was nestled neatly into a corner of the backyard, allowing the homeowner to maximize the remaining space for a children’s play area. This project earned Lido Pools a gold award in the Pool & Hot Tub Council of Canada’s (PHTCC’s) 2012 Design & Construction Awards competition. Pools, Spas & Patios ■ 17 4/1/13 4:20:15 PM AM 4/1/13 8:36:23